måndag 15 september 2008

Mat

Mat är ett problem. Jag vet inte vad jag ska äta. Att äta på skolkafeterian (som visserligen är billig) varje dag är inte ekonomiskt hållbart och ungefär hälften av alla ingredienser jag brukar använda i min matlagning saknas i alla fall i mataffärerna här i Mitaka. I dag fick jag dock den ljusa idén att det borde finnas specialiserade affärer i mer centrala delar av Tokyo... kanske kan man få tag på parmesanost någonstans. Jag ville göra spaghetti alla carbonara i går, men carbonara utan parmesanost? Vilket skämt.

Vad jag äter


Från vänster till höger: te, skum japansk kaka, snabbnudlar, långsamnudlar och yoghurt. Snabbnudlarna har jag iofs inte ens testat än. Den där kakan är ganska äcklig måste jag säga. Den är fylld av sådan där söt bönmassa som är så omåttligt populär här. Sobanudlarna blev över när vi grillade för över en vecka sedan. Jag har kål och böngroddar i kylen som jag tänkte ha i ett försök till (vegetarisk) yakisoba, men jag har inte orkat göra det än. Den blå yoghurtburken är fettfri, men jag har ingen aning om innehållet i övrigt. Det börjar bli riktigt störande att inte kunna tyda näringstabellen. Jag frågade i alla fall min lärare häromdagen hur man skriver "socker".

Såhär ser det ut: 砂糖


Den här rosa yoghurten är hur som helst den bästa jag hittat. Den innehåller acidophilus och påminner lite om A-fil till smaken. Jag är överlycklig över detta mitt fynd... ett år utan fil (fast det är ju inte fil, men nästan) hade blivit traumatiskt.

Bröd och ost är en annan sak man saknar. Allt bröd här är kritvitt och alldeles mjukt. Jag hittade ett bröd med lite frön i i går, men det är ju fortfarande varken nyttigt eller särskilt gott. I går hittade vi i och för sig en affär inne i stan där man kunde köpa en massa bröd som var både mörkt och lite hårdare/segare. Emellertid kostade en limpa sisådär 40-50 kronor...

Ovan syns den patetiska lilla ostbiten jag köpte för ungefär 25 spänn. Goudaost står det, men jag är smått skeptiskt inställd.

I dag åt jag och Jonas på ett ramenställe som ligger ganska nära skolan. Vi kände att vi behövde lite omväxling från kafeterians curry. Det var väldigt gott och mättande, men en aning för dyrt (700 yen = 44 kronor). Jag hoppas yenen blir billigare igen snart.

Dagens ramen.

Inga kommentarer: