onsdag 9 december 2009

A Night on the Town del 2: Izakaya

Här kommer den utlovade fortsättningen på A Night on the Town-serien; beskrivningar av vad man kan ta sig för om natten i Tokyo. Den här gången står ett mer inhemskt japanskt nöje i fokus: izakaya. Till skillnad från nattklubbar som mest hemsöks av utlänningar är izakayorna mycket populära även bland japaner.

En izakaya är helt enkelt en krog i japansk stil. Man sitter oftast på golvet runt ett lågt bord men bänkar förekommer också. Skor tas av innan man går in. Ofta finns det ett förvaringsskåp vid ingången där man kan låsa in dem.

Man brukar börja med att beställa in drinkar. Ifall det är mer än ett vardagligt after work-besök kan det vara lägligt att beställa 御御放題 (nomihoudai), det vill säga obegränsat med alkohol. Oftast måste man välja コース (kousu) för att få ta nomihoudai. Kousu innebär att man betalar ett fast pris för en förbestämd meny och är i allmänhet ett mycket bekvämt och enkelt val. Priserna kan variera rejält mellan olika platser.

Ifall man inte tar kousu är det vanligt att alla väljer en rätt och att allt sedan delas på. Maten brukar komma in lite i taget, inte allt på en gång.

Ljudnivån är i allmänhet hög och det gäller även stämningen. Vill man ta del av öldrickningstävlingar med japaner är det hit man ska ta sig. Då många japaner har en genetisk svaghet för alkohol (läs mer om det här och här) kan man räkna med att se någon stackare sitta i korridoren med pannan mot knäna. Badrummens skyltning är också intressant; det anses ofta nödvändigt att ge instruktioner för korrekt användning av toalettstolen (sitt inte bak och fram, stå inte upp på stolen etc.).

Izakaya-besök tillhörde absolut det allra bästa av min vistelse i Japan. Ölen flödar och maten är fantastisk. Det är mycket friterat, ganska mycket kött och lite allmänt flottigt, men gott. Själv är jag särskilt förtjust i karaage, yakitori och okonomiyaki...



När allas favoritlärare Komatsu-sensei slutade fixade vår klass nomikai ("drick-möte") till hennes ära.

Inga kommentarer: